Flowers's Brotherhood | Çiçeklerin Kardeşliği

Flowers's Brotherhood | Çiçeklerin KardeşliğiFlowers's Brotherhood | Çiçeklerin Kardeşliği | Photographed by Ömer

Share this post Paylaşın!

Bookmark and Share

3 comments:

siirimsi said...

kırmızı ve mor, sanki daha mı çok kardeş,,,uzak olsalar da?

Pho2Phil said...

Ferkul, teşekkür ediyorum...

Mavi ve kırmızının karışımı olduğuna göre, "Mor", hem maviyle hem de kırmızıyla "kardeş" olsa gerektir. Birbirlerinden "uzak" duruşları, fotoğraftaki yerleşim düzenine bağlanabilir.

Günümüzün politik imgeleri bakımından, kırmızıyla mor "örnek kardeş"tirler. Kırmızı, tüm toplumsal değişimlerin; mor da, kadın-erkek eşitliğinin simgesi olduğuna göre, kardeşlikleri zaten kaçınılmaz bir durum onlar için.
Ancak "mavi", tüm değişimcilerin, özgürlükçülerin ortak "düş" rengidir. Çünkü bu renk, yapılan edilen her şeyi göz önünde tutar, sergiler. Gizlemeyi bilmez, istemez. Bizi "uzaklar"a çağıran da, yine "mavi"dir...

"Uzak, güzeldir (İlhan Berk)" çünkü.

NOT:1. "Mor" sözcüğü Türkçe argoda, "mor etmek" ve "mor olmak" diye iki deyimde yer alır. İlki, "birini utanılacak bir duruma sokmak"; ikincisiyse, "utanılacak bir duruma düşmek" anlamında kullanılır.
Vücudun "ezilen" yeri, hemen morarır. Morarma, morartma, mor olma, mor etme, bütün bunlar birlikte düşünüldüğünde, "mor", Türkçede çok zengin bir politik anlatım öğesidir.
2. Şair Ece Ayhan'ın, bir dönem, bir coğrafyanın sivilleşmesinin, başka deyişle uygarlaşmasının simgesi durumuna yükselmiş olan Çanakkaleli Melahat'ı anlattığı "Mor Ötesi Requiem"ini bulup gözden geçirmeli derim...

İnci said...

Ne kadar canlı, ne kadar renkli çiçekler. Sümbüllerin kokusunu duyuyorum sanki.
Çiçekler baharın simgesi, baharsa yeniden doğuşun , uyanışın simgesidir.
Hoş geldin bahar. Güzel güneş, çiçekleri ısıtıp canlandırdığın gibi benim de içimi ısıt ve canlandır.
Bütün kış üşüdüm zira...
Üşüyenlerin hepsi için dileklerim...

Post a Comment